Отдел "екология И Качество на животинската продукция"
Научни сътрудници
- проф. дсн. Пенка Маринова - ръководител отдел
- доц. д-р Иван Янчев
- доц. д-р Красимир Кръстев
- проф. д-р Теодора Попова
Изследователски направления:
• Научноизследователската работа в областта на екологията е насочена главно към изследване влиянието на някои екологични фактори върху реакцията на организма на местни и внесени животни във връзка с адаптирането им и с въвеждането на новите системи на отглеждане, съобразени с изискванията на ЕС.
• Дадена е теоретична обосновка на предмета на екологията на селскостопанските животни. Прави се анализ на съществуващите природни и социално-икономически фактори за категоризация на животновъдните ферми.
• Проучванията върху влиянието на антропогенния фактор намират своето продължение и при изследвания върху екологизацията на животновъдството. Акцентира се върху проблемите със съхраняването и оползотворяването на тора, отделя се внимание и на проблематиката, свързана със зоотехническата ергономия.
• Чрез методите на екологичната имунология се решават редица въпроси, свързани с оценка на преустройството на имунологичната реактивност като адаптационна реакция при интензификацията на животновъдните ферми.
• През последните 15 години чрез методите на геохимичната екология подробно се проучва действието на геохимичните екологични фактори по цялата екологична верига „почва - растение - животно - човек" в различни агроекологични райони в страната, както с недостиг на дадени елементи, така и с излишък, вследствие на индустриално замърсяване на почвите и водите.
• В лабораторията по качество на месото се извършва окачествяване на кланични трупове по системата SEUROP и кланичен анализ на агнета, прасета и говеда. Провежда се мониторинг на физикохимичен състав на месото ( pH, ВЗС, цвят, съдържание на протеин, миоглобин и пепел и мазнини) и биохимични анализи (окисление на липидите, протеините и антиоксидантна активност). Лабораторията разполага с оборудване за хистохимичен и електрофоретичен анализ (идентификация на метаболитния тип на мускулните влакна, растеж и развитие на мускулна и мастна тъкан, размер на мускулни клетки и адипоцити, микроскопски анализи на мускулни срези), както и за липидологични изследвания - определяне на мастнокиселинния състав на мастна и мускулна тъкан, съдържание на холестерол и общи фосфолипиди
Лабораторията по Качество на месото има дългогодишно двустранно сътрудничество с лабораториита на INRA - Франция.