Отдел "Хранене на селскостопанските животни и технология на фуражите"
Учени и специалисти
Учени:
- проф. д-р Мариана Петкова, ръководител на отдела
- проф. д-р Лазар Козелов
- доц. д-р Светлана Григорова
- ас. Мария Тодорова
Старши експерти:
- Розета Янкова
Техници/технолози:
- Мариета Купандолска
- Гълъбена Борисова
- Мария Колчова
- Павлина Георгиева
Изследователски направления
-
Фундаментални и приложни аспекти на хранителните и фуражните технологии като ключови компоненти на устойчивото животновъдство и производството на храни от животински произход. Специално внимание се отделя на енергийното и протеиновото хранене и метаболизъм вкл. интермедиерен, както и на регулиране на приема на фураж. По време на криза изследванията се изменят в посока търсене на икономически ефективни и оптимални решения по хранене и подходящи за иновации, инвестиции и фокусирани върху устойчивостта.
- Качествена характеристика на фуражите (конвенциални, местни, нетрадиционни, импортни и др.), както и на адитивите, като неразделна част от веригата животни – околна среда – хора. Ние използваме проблемноориентиран подход, насочен към идентифициране на регулаторните механизми на хранителен прием, абсорбцията, потока, както и на трансформация на хранителни вещества в продуктите от животински произход. Като резултат очакваме да установим взаимната връзка между фуражите и: здравето на животните, безопасността на храните за хората, опазването на околната среда. Фуражите за органичното животновъдство също са обект на внимание и проучване
-
Технологичните обработки на фуражите (смилане, гранулиране, екструдиране и др.) се подлагат на проверка и се изпитва тяхното влияние върху хранителната стойност на дажбените компоненти и оползотворяването на хранителните вещества от животните. Ние имаме готовност да предлагаме безопасни, сигурни и експериментално проверени съвети по хранене и интервенции.